61. међународни сајам књига у Београду одржан је од 23. до 30. октобра, почасни гост овогодишњег сајма био је Иран.

На сајму се традиционално налазио штанд Републике Српске, гдје су одржане промоције књига и часописа из Републике Српске, као и додјела Повеље успјеха издавачу најтраженије књиге на штанду Републике Српске. У оквиру наступа Републике Српске на овогодишњем Међународном београдском сајму књига представљена су 42 аутора и организовано је 67 промоција књига из Српске, а велико интересовање сајамске публике на нашем штанду, потврдило је квалитет овогодишњих издања.

У веома јакој конкуренцији књижевних радова на штанду Републике Српске, “Повеља успјеха” за најтраженију књигу отишла је у руке академику Васкрсији Јањићу за научну књигу „Отровне биљке и њихови отровни састојци“. Јањић је напоменуо да је ријеч о ријеткој књизи на нашим просторима, а плод је вишедеценијског истраживања.

На штанду Републике Српске промовисана су нова издања, часописи и књиге академског особља Универзитета у Бањој Луци.

Више од 100 студената бањалучког Универзиета са Ректором Универзиета у Бањој Луци проф. др Миланом Матаругом посјетило је сајам књига у Београду и боравило за штандом Републике Српске, гдје су дочекани од стране директора Представништва Републике Српске у Србији господина Млађена Цицовића.

Делегацију студената предводили су студенти Синиша Балта, Александар Форца, Неђо Малешевић и Петар Бејатовић. Одлазак студената на сајам књига у Београду и ове године био је у организацији Студентског парламента Универзиета у Бањој Луци, а под покровитељством Универзитета у Бањој Луци.

Наши студенти су имали прилику да се дружи, да упознају Београд и да стекне одређена знања о историјском и кулутрном насљеђу, али и да се врате у Бања Луку са мношто нових књига.

Фотографије са посјете сајму књига у Београду можете погледати ОВДЕ.